5 Kasım 2014 Çarşamba

Organ Nakli ve Önemi

Organ nakli, diğer sağlık sorunlarının yanında bence hala en riskli ve en çok bilgisiz olduğumuz sağlık sorunlarımızda biri. 

İnsanlar, organ nakli beklerken ölüyorlar. Bu ne demek? İnsanlarımız organlarını bağışlamadan ölüyor demek. Elbette her ölen kişinin organlarını alıp başka organ bekleyen birine opere etmek mümkün değil. Ne kadar kolay gelse de işin derinlerinde binlerce detay yatıyor. Ölen kişinin organının, organ bekleyen kişi ile arasında bir doku uyumu olup olmadığı bunlarda bir tanesi.

Organ Nakli Nasıl Yapılır? 

  Bir kişinin organlarının başka  bir kişiye trasnferinin yapılması için, bağışçının beyin ölümü gerçekleştirdikten sonra, tabiri caizse koşuşturmaca başlar. Çünkü organ, bağışçının vücudunu terk ederken canlı kalmalıdır. Bunun yapılabilmesi için, bağışçının bedeni, beyin ölümü gerçekleştikten sonra bir süre daha ayakta yani çalışır vaziyette tutulmalıdır.

  Diğer yandan organ bekleyen kişi operasyona hazır hale getirilmelidir. Tansiyon nabız ve ateş gibi değerleri operasona uygun halde mi değil mi bakılıp organ nakline uygun duruma getirilmelidir. Dikkat ettiyseniz bu işi yapan insanlar (eğer varsa) cennetliktir. Bütün bu bahsettiğim operasyon saatler içinde olup bitmeli, organın taze ve canlı olarak bağışçıdan organ bekleyene aktarılması gerekir. Eğer iki kişi arasındaki mesafeler uzaksa, bu operasyonu daha da zor durumda bırakır ve koşuşturmacası artar.

  Beyin ölümü gerçekleşen kişi hayattayken organlarını bağışladıysa ve ailesi de bu durumdan haberdarsa, bu opersyonu oldukça hızlandırır. Ancak günümüz rakamlarına göre ülkemizde 30 bin kişi organ nakli beklemekte.

  Şimdi şöyle bir tablo gözünüze getirin. Ailesi ve sevenleri ameliyathaneden çıkacak sonuçları bekliyor. Sizde organ nakli için şahsın uygun olduğunu öğrendiniz ve yakınlarına gidip, sevdiklerinin beyin ölümünün gerçekleştiğini ve organlarının başka birine hayat vereceğini söyleyeceksiniz. Yapabilir miydiniz?

  Organ nakline toplumsal bakış açımız olsun, eğitim ve farkındalık seviyelerimiz olsun, iş organ bağışına geldiğinde maalesef çok düşük kalıyor. O anın psikolojisiyle size sevdiğinizin organlarını almayı teklif eden bir kişiye neler yapılmaz. Yapıldı da.

Gelin Diğer Tarafından Bakalım

  Hastane odasında veya evinizdesiniz. Yapılan tüm müdaheleler iyileşmenize yardımcı olmadı ve organ nakli zorunluluğunuz oluştu. Evde yada hastanede gelecek bir telefon, uygun bağışçısının bulunduğu haberini beklemek nasıl bir şeydir tahmin edebiliyor musunuz? Ve bu bekleyiş öyle sonsuza kadar sürecek bir bekleyiş olamaz çünkü vücudunuz ihtiyaçları karşılamak için sizden o organ naklini istiyor.

Bir Bağış 10 Hayat

  Sadece tek bir kişinin organlarını bağışlaması halinde, organ nakli bekleyen 10 kişiye hayat verdiğini biliyor muydunuz? Kalp, akciğer, böbrek, gözler... Ve sadece tek bir kişinin 10 kişiyi kurtarmasına rağmen ülkemizde hala 28 binden fazla kişinin organ nakli beklediğini biliyor muydunuz?

Organ Bağışı Nasıl ve Nereye Yapılır?

  Organ bağışı tüm devlet ve özel hastanelerde yapılacağı gibi aile hekimi ve sağlık ocaklarında da yapılabilmektedir. 18 yaşını doldurmuş akli dengesi yerinde ve kendi iradesiyle organ bağışı yapabilecek kimseler, bahsettiğim kurumlara başvurarak, hayatta iken organlarının tamamını veya bir kısmını kendi istekleri ile bağışlayabilirler. 5 dk'yı geçmeyecek kısa bir form doldurma işleminden sonra organ bağışı yapmış olursunuz. Size bağışçı olduğunuzu belirten bir kart verilir ve hepsi bu kadar. Sizden alınan bilgiler Sağlık Bakanlığı sistemine girer ve o dakikadan itibaren sizden alınan tüm bilgiler 3. şahıslara karşı gizli tutulur. 5 dakikada 10 hayat kurtarmak böyle Bi'Şey işte.

Sertan Comertel

0 comments:

Yorum Gönder