Suyun uzun süre bedenimize girmemesi ciddi sorunlara yol açıyor. Böbrek, deri ve hazımsızlık gibi sorunlar bunların başında geliyor. Çok sık yaşanan baş ağrıları da bu şikayetlerin içinde. Aslına bakarsınız uzmanlar soluduğumuz hava kadar su içmemizi öneriyorlar. Kulağa komik ve karmaşık geliyor değil mi?
Bu tanımı nasıl açarız? Sabah uyandığınızda çay ve kahve içenlerden misiniz? Kahve/çaydan önce içeçeğiniz bir bardak su, kan basıncınızı normal seviyelere çekecek ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak. Su içmekten bahsedip de, Dehidrasyon'dan bahsetmemek olmaz.
Dehidrasyon
Bu tanımın tibbi bir açılımı var ancak ben daha farklı bir yoldan anlatmak istiyorum. Susadığınız, boğazınızın kuruduğu hissettiğiniz her an vücudunuz dehidrasyona maruz kalıyor demektir. Gün içinde içilen meyve suyu, çay kahve, dehidrasyon etkilerini vücudunuzdan su kadar etkili atamaz yada size su kadar yardımcı olunamaz. 1 adet su şişesi gün içinde her an elinizin altında olmalı. Tanımları bitirdik şimdi Su İçerek kilo vermenin yollarından bahsedelim.
Su İç Kilo Ver, Sağlıklı Kal
Yüksek Kan Basıncı
Kanımız normal şartlarda %92 su barındırır. Ancak dehidre olduğunda yani susuz kaldığımızda kan akış hızımız yavaşlar. Buna takiben kan basıncımız yükselecektir.
Yorgunluk
Vücudumuz için en yaşamsal kaynaklardan olan su, ihtiyacımız kadar tüketilmediğinde, vücutta enzimsel aktiviteleri yavaşlatacak, yorgunluk ve halsizliğe yok açacaktır. Bir bakıma dolaylı da olsa bağışıklık sisteminiz ve beyin aktivitelerinizi zayıflayacaktır.
Astım ve Alerji
Vücudunuz susuz kalınca ihtiyacı olan kaynağı havadan sağlamaya çalışacaktır. Susuzluğunuz arttıkça vücudun Histamin(alerjik belirtilere yol açan, kuvvetli damar genişletici madde) üretimi artacaktır.
Cilt Hastalıkları
Dehidrasyon, vücutta bulunan toksin maddelerin deri aracılığıyla dışarı atılmasını engeller. Toksin maddelerin deriden atılamaması, vücudu birçok deri hastalıklarının oluşumuna karşı zayıf bırakacaktır. Bu hastalıklara deri hastalıkları olarak bilinen egzema ve sedefde dahildir.Cildin erken kırışması ve solması da, vücüdun dehidrasyon etkilerine ne kadar maruz kaldığı ile doğrudan ilgilidir.
Yüksek Kolestrol
Kandaki su miktarı azaldıkça, kolestrol oranı, hücrelere ve vücuda az taşınan kanı yerine koymak için yükselecektir.
Sindirim Bozuklukları
Vücudun susuz ve sudaki oksijen atomlarının elektron ihtiyacını karşılayacak alkalin gibi maddelerden uzak kalması, ülser,gastrit ve reflü gibi sindirim sorunlarına yol açacaktır.
Mesane ve Böbrek Hastalıkları
Böbrekler işini yapamadığı zaman ortaya çıkan tablo bu başlıkla çok uyuşuyor. Vücutta toksin maddelerin dışarı atılmasında çok önemli bir rol oynayan böbrek, sıvı tüketimi olmadığında yani dehidre olduğunda, toksin maddeleri vücuttan atamaz, kendisini de temizleyemez. Dolayısı ile böbreklerimizi toksin maddenin vücuttan atıldığı bir yerden, bu maddelerin tutulduğu bir organizma haline gelir. Bu halde iken böbrek tüm enfeksiyonlar karşısında zayıftır ayrıca size bunu ağrı vererek anlatmaya çalışacaktır.
Kabızlık
Sindirim sorunları dehidrasyon sonucunda domino etkisi ile teker teker gözlemlenebilir. Su yokluğunda vücut, elindeki su kaynağını daha ekonomik kullanarak diğer hayati organları çalıştırmak için kullanır ve buradaki suyu çeker. Sonrasında dışkıların bağırsaktan atılma durumu gecikir ve kabızlık yaşanır.
Eklem Ağrıları
Vücuttaki tüm kıkırdak yapılarının ham maddesi hemen hemen sudur. Vücut susuz kaldığında kıkırdak yapıları zayıflayarak, hareketli eklemlerimizde oluşabilecek hasarı ememez yada onarma hızı düşer. Bu olduğu zaman ağrılar gözlenecektir.
Kilo Almak
Vücut yeteri miktarda su barındırmadığında hücreler enerjisiz kalacaktır. Yapılan araştırmalarda insanların susuz kaldıklarından daha çok atıştırdıkları ve açlık hissi duydukları gözlenmiştir.
Başlıkları okuduktan sonra belki sizde sağlıklı yaşamak ve kilo vermek için suyu hayatınızda biraz daha önemli bir yere koyarsınız. Yazımı özetlemem gerekirse %75'i su olan bir organizmayı susuz bırakmak çok akıllıca olmayacaktır.
Peki Günde Ne Kadar Su İçmeli ?
Normal şartlarda yani, o gün bir dağa tırmanmıyorsanız, uzun mu uzun yürüyüşler yapmıyorsanız içmeniz gereken su miktarı 1.8 Litredir. Bu da aşağı yukarı 8 bardak suya denk gelir. Buna ek olarak yetişkin bir insan günde 10 bardak su kaybeder. Sadece nefes almanızın bile vücutta su kaybına yol açtığını düşünecek olursak, buna gün içinde koşma, terleme yürüme gibi etkenleri de ekleyelim. gelin o 8'i 10 yapalım. Şimdi mutfağa gidip kocaman bardak bir su alın ve Sağlığınız İçin İçin.
Sertan Comertel
0 comments:
Yorum Gönder