23 Ağustos 2014 Cumartesi

Kitabı Sunuma Hazırlamak

Kitap uzun geceler, mevsimler ve haftalardan sonra bitti. Şöyle bi arkanıza yaslandınız ve rahat bir nefes aldınız. Sonra aniden o soru aklınızda belirdi.Eee şimdi?

  Edebi eserleriniz için yapmanız gereken bir çok işlem, yazmanız gereken bir sürü tanıtım metni var. Kitabı bitirmekle iş maalesef bitmiyor. Normalde; eserinizi bir zarfa koyup arzu ettiğiniz bir yayın evine göndermeli ve cevap almalısınız. Ancak her şeyin satılabildiği ve ürün haline getirildiği şuan ki dünyamızda az önce düşünülenin gerçekleşmesi bir parça hayal gibi kalıyor.

  Edebi Eserler ve besteleri de birer ürün olarak düşünmek zorundasınız. Her ne kadar "Kıymetlinisss" olasalar da yayınlatmak veya bestenizi satmak istiyorsanız bir parça ticari olmalısınız. Elbette Edebi ruhunuzu saklayın. 
  Her şeyin bir odası, bir topluluğu ya da bir derneğini barındıran güzel ülkemizde bu işler için kurulmuş ve Yeni Yazar adaylarını içine alan bir kurum yok. Bu konuda biraz yalnız kalacaksınız.

  Ülkemizdeki birçok yayın evi ya yurt dışı kaynaklı ya da yeni yazar adaylarına karşı gizli bir nefret beslemekte. Beslemeyenlerin de satış ve pazarlama konusunda ciddi eksiklikleri var. Çok iyi niyetli bir yayın evi ve çok iyi niyetli bir editörle çalışabilirsiniz. Bir şekilde eserinizi de yayınlatabilirsiniz. 

  Ancak 2. Baskıya geçebileceğinizi sanmıyorum. Elbette çok satsın çok kazanayım derdinde değilseniz. Materyalist bir insan değilseniz parayı bir kenara bırakıp "Olsun para sorun değil. Çok basılsın satsın, Bir sürü insan okusun" diye düşünebilirsiniz.


Her halükarda çok satmalı. Çok okunmalı. 


  Ülkemizdeki yayın evleri için yeni yazarlar, sokaktan geçen kişi sıfatındadır ve referanssız insan muamelesi görür. Normalde de tanıdık olmadan, birilerini araya sokmadan iş göremediğimiz güzel ülkemizde yine aynı şartlar geçerli. Tabirim için üzgünüm.


  Bu sefer yapmanız gereken şey kendinize Bir Menajer bulmak olacak. Şimdi linkini vereceğim Adresi ziyaret edin. Bu sitede ülkelere göre Edebi menajerlerin bir listesi var. Yani size eserin düzenlenmesinden, yayına girmesine, eserinizin sinemaya ve televizyona taşınmasına hatta satış sonrasına kadar destek veren Edebi Danışmanlık şirketleri. Yani Aracılar.Tabloyu doğru okursanız işimizin zor olduğunu anlayacaksınız.


http://www.writers.net/agents/browse/loc.php


  Listeden Türkiye'yi bulduğunuzda ( Belki de sadece bu sitedeki kayıtlar yetersizdir) Edebi bir Menajer bulmanız zor gözükebilir. Aa futbolcu musunuz? Bir tavernada iş mi arıyorsunuz. Durun size birkaç milyon menajer bulayım...


  Maalesef bu konuda (bir parça diyelim) eksiğimiz var. Nasıl telafi edilir bilemem ama, üretici ve yazmaya, bestelemeye tutkulu olan insanlarımızı, yapmaktan hoşnut oldukları şeylerden uzaklaştırmadan bu konuya bir çözüm bulunması gerekiyor diye düşünüyorum.


  Tablo'da eğer gözünüze çarptıysa. Amerika'daki bir yazar adayı;kitabını bitirdikten sonra, eserini en iyi yerlere taşıyacak olan 900'den fazla Menajerin olduğu bir listeye bakıyor. İçlerinden eserine veya bestesine uygun olan insanları seçebiliyor ve eseri uygunsa istediğine ulaşabiliyor. Üzücü ama durum böyle.

  Siz yinede yazılarınızı yayın evlerine göndermeye devam edin. Ancak eserinizi, yayın evinin okuyabileceği ve kabul edebileceği kurallara göre hazırlamanız gerekiyor. Menajer bulmanın dışında, Yayın evlerine eserlerinizi şahsen göndermeden önce onları bir düzene bir şekle sokmalısınız. 

  Ülkemizdeki hiçbir yayın evi sizden az sonra okuyacağınız teknikler ile eserinizi onlara göndermenizi istemez. Bizim ülkemizde eserin tamamı gönderilir ve 3-5 ay beklenip bir cümle açıklama alınır. Ben kendi eserlerim için başvurduğum yabancı(USA,UK) menajerlik ajanslarından 2 saat ila 3 hafta arasında olumlu yada olumsuz bir cevap alırken, İstanbul'daki bir yayın evinin, Türkiye'nin diğer bir şehrindeki yazara 4 ayda geri dönüş yapması biraz düşündürücü değil mi?

  Her neyse. Aşağıda Uluslar arası standartlarda bir eseri bir Edebi Menajere nasıl göndermeniz gerektiğini anlatmaya çalışacağım. 

  Oldu da ülkemizdebu menajerlerden buldunuz yada eserinizi yurt dışında değerlendirmeye karar verdiniz diyelim.. Her şeyden önce bir mektup gönderin
Uluslar Arası Standartlardaki Bu Mektubun adı SASE 'dir.

Açılımı : Self- Addressed Stamped Envelope (Adresinizi içinde barındıran ve damgalanmış)





   Bu mektup için birbirinden farklı iki adet zarfa ihtiyacınız var. Üstteki ilk zarfın üstüne kendi adresinizi yazarak, alttaki daha büyük olan zarfın içine koyacaksınız. Büyük olan zarfın içine ise (QUERY) Sorgu mektubunuzu koyacaksınız. Bunun nasıl yazıldığını anlatacağım. Google Translate kullanarak internetten nasıl yazıldığına dair diğer bilgilere erişebilirsiniz. Türkçe sitelerde maalesef bu bilgileri bulamazsınız.


  En son büyük olan zarfı da kapatıp ilgilendiğiniz Edebi Menajerin evinin yada ofisinin adresine postalayacaksınız. Daha sonra bekleyeceksiniz. Ne kadar olduğunu ülkemiz şartlarında 1-5 ay olarak belirttim. Yurt dışındaki sitelerde ve Menajerlik Ajanslarında bu sürenin daha da düşük olduğunu yine üzülerek belirtmek isterim. Neyse. Hevesiniz kırılmasın. 

  Daha yeni başladık.... Sırada query (sorgu mektubu) var. Tıklayın.

0 comments:

Yorum Gönder