29 Ekim 2014 Çarşamba

Hızlı Klavye Kullanma Teknikleri

  El yazısı, mürekkep, daktilo derken işler geldi bugünlere. Klavye ile en alakasız olanımız bile gün içinde birkaç kez başına geçip baş parmağını klavyede gezdirip harflerin yerlerini aramışlığı vardır. Sizde buralarda olun ama ben hali hazırda harflerin yerini bilen ve ellerini hızlandırmak isteyenler ile şu köşede olacağım.


Genel Tanımlar

İşin abc'si, basit tanımları ile başlayalım.

  1. Ekran karşısında dik oturun.
  2. Avuç içinizin ne çok yukarıda ne çok aşağıda kalmamasına dikkat edin. (Bunun olmaması için çeşitli klavye bilek ve avuç içi destekli ürünler satılmakta.)
  3. Yüzünüz ile ekran arasındaki açı, yüzünüz ne çok aşağıda ne çok yukarıda olacak şekilde ayarlanmalı.(Sayfanın başı ve sonuna bakmak için yüzünüzü büyük hareketlerle hareket ettirmek zorunda kalmamalısınız.)
  4. Ekrandan uzaklığınız 70-100cm arasında olmalı.
  5. Omuz, kol ve bilekleriniz, kaslarınızı gergin tutmayacak rahat bit pozisyonda olmalı. Vücut ağırlığınız bilekleriniz üzerinde olmamalı. (Bunun için kullandığınız masanın yüksekliği ile ilgili değişiklikler yapmak isteyebilirsiniz.)

Parmakların Klavyedeki Yeri

  Hızlı Klavye Kullanma teknikleri arasında parmaklarınızın klavye üzerindeki genel konumu çok önemli. Bu konum ihtiyacınız olan tuşlara anında erişim sağlamak, aklınızdakini ekrana hızlıca yansıtacak şekilde olmalıdır.




  Sağ ve sol elinizin tuşlar üzerindeki konumu resimdeki gibi olmalıdır. Ufak bir deneme yapın. Elinizde bulunan bir metni ekranın diğer bir köşesine alın. Aklınızdaki bir metini, bu parmak pozisyonunu klavye üzerinde kullanarak yazmaya çalışın. Harflere, sayılara, shift-ctrl gibi tuşlara daha kolay erişim sağladığınızı göreceksiniz.

Hangi Parmak Hangi Tuşlarda Kullanmalı ?

  Bu alışkanlığı edinmeniz zaman alabilir. Ancak işin sonunda erişeceğiniz nokta burası olmalı. Aşağıdaki resimde, hangi parmağın klavye üzerinde hangi tuşlara erişmesi gerektiğini görüyoruz.


  Ufak bir açıklama yapmak gerekirse;
Sol ve sağ elinizin serçe parmağı yeşil ile gösterilen hattaki tuşlara erişmeli. Sol elinizin yüzük parmağı ise açık mavi olarak gösterilen hattaki tuşlara erişmeli. Peki Nasıl? Yine bulduğunuz örnek bir metini karşınıza alın. Bu resmi esas alarak, alıştığınız, size kolay gelen yazma stilinizi bir kenara bırakın ve her tuş için doğru parmağınızı kullanarak metninizi yazmaya çalışın.

  İlk etapta inanılmaz zorlanacaksınız. Ancak alıştığınızdaki WPM sayınız, bu yazıyı okumaya başladığınız andakinden iki katına çıkacaktır. Buradan başka bir soruya geçelim. 

WPM Nedir?

  WPM İngilizce bir terimdir. Hızlı klavye kullanma teknikleri için bir ölçüdür. Dilimize çevirirsek dakikada yazılan kelime sayısına denk gelir. Yazımda anlattığım teknikleri kullanmayan bir kişinin dakikada ulaşacağı maksimum WPM değeri 32-49 arası değişecektir. 10 parmak klavye kullanan diğer bir kişi ise dakika başına 100 ila 147 kelime yazabilir.

Yardımcı Alıştırmalar

  Hızlı Klavye Kullanma teknikleri için yapmanız gereken alıştırmalar var. Bunlarda birisi, internet ortamında size örnek metinler veren, WPM değerinizi ölçen hatta sizi diğer yazı yazanlar ile yarıştıran bir site.

Siteye Gitmek için Tıklayın.

  Siteye ulaştığınızda "Enter Typing Race" butonuna tıkladığınızda, o an sistemde aktif olan diğer kullanıcılar ile parmaklarınızı yarıştırabileceksiniz. Yarış sonunda kaçıncı geldiğinizi, örnek metni kaç WPM değerinde yazdığınızı görebilecek, bu metni diğer en yüksek ve en düşük WPM değerleriyle karşılaştırabileceksiniz. Tamamen ücretsiz olan site, birkaç ücretsiz denemeden sonra sizden bir hesap oluşturmanızı isteyecek. Yine ücretsiz olarak hesabınızı oluşturabilir ve istediğiniz kadar deneme yapabilirsiniz.

Kolay Gelsin
Sertan Comertel







0 comments:

Yorum Gönder