Hearthstone, Blizzard Entertainment adlı şirketin geliştirdiği free to play mi?(oynaması ücretsiz) yoksa pay to win(öde-kazan) mi? olduğu hala tartışılan ve sonsuza kadar da tartışılacak olan bir board(platform) oyunudur.
Erişebileğimiz Sınıflar ve Özellikleri.
World of Warcraft oyununu duyduysanız, oradaki sınıflara aşinaysanız, birazdan tanıtacağım sınıfları anlamakta çok zorluk çekmeyeceksiniz. Her sınıfın kendine özel kullandığı yetenekleri var. Kimisi agresif kimisi defansif olmak üzere çok çeşitlilik gösteriyor. Aşağıda sınıflar ve özelliklerini içeren resmi inceleyin ben buralardayım.
Gördüğünüz gibi tüm sınıflar kendilerine ait yetenekler kullanabiliyor. İster RPG ister FPS ister MOBA tarzı oyun oynayın, hepimizin kendimize göre bir oyun tarzı var. İşte burada da tarzınıza en yakın hissettiğiniz sınıfı oynayabilirsiniz. Sınıfları edinmek ücretsiz. Oyuna başladığınızda size 1 adet ücretsiz deste paketi veriliyor. Bu deste paketini ilk ücretsiz sınıfınız olan MAGE ile oynuyorsunuz.
Diğer sınıfları açabilmeniz için her bir sınıfa meydan okumalı ve kazanmalısınız. Çok büyütülecek bir şey değil çünkü oyun sizi ilk dakikada gerçek oyuncularla yüzleştirmiyor. Yapay zeka ile yapacağınız bu mücadeleler size diğer sınıfları kazanmanızda yardımcı olacak.
Tüm sınıfları açtınız veya ihtiyacınız olan, oynamak istediğiniz sınıfa sahipsiniz. Oyuna başlama zamanınız gelmiştir. Sıra geldi deste oluşturmaya. Deste oluşturmadan önce Hearthstone kartlarından, çeşitlerinden ve işlevselliğinden dilim döndüğünce (Türkçe) bahsetmeye çalışacağım.
Tüm oyunlarda olduğu gibi Early/mid/Late game ,yani erken/orta ve geç oyun mantığı burada da bulunmakta. Destenize katacağınız kartların birçoğu 6 / 7 mana bedelli kartlar olursa erken oyunda dayağı yer oturursunuz. Ya da desteniz çok pintidir. 30 karttan 25'i 1/2/3 mana bedelli kartlardandır. O da olmaz. Bu sefer geç oyuna erişseniz bile elinizde, iş bitirici diye tabir edilen büyük ve güçlü kartlardan kalmayacak. Yani özetle destenizi yaparken stratejinize, o destenin nasıl oynanması gerektiğine hakim olmanız gerekiyor. Bu tecrübeyi birkaç oyundan sonra zaten edineceksiniz. Ayrıca desteleri nasıl yapacağınızla ilgili güncel metayı takip eden bir sürü internet sitesi var. Deckbuilder tarzında. Gelelim kartlara ve işlevlerine.
Kartlar ve İşlevleri
1.Hero Powers (Kahramanınızın Sınıf Yeteneği)
Oynadığınız kahramanın sahip olduğu sınıfsal yetenektir. Destenizdeki diğer kartlarla kombine etmeyi unutmamanız gerekir. Sahip olduğunuz destenin özellikleri sınıfsal yeteneğinizle alakalı olursa daha fazla zafer kazanırsınız.
2.Minions (Minyonlar)
League of Legends geldi aklımıza tabi ister istemez. Olabilir. Bu oyunda da minyon adı altında oynayabileceğimiz, masaya koyabileceğim kartlar olacak. Ancak LOL'ın dışında buradaki minyonların birçok işlevi var. Kimisi size kalkan açacak, kimisi zaten masada olan başka bir minyona atak buff sağlayacak, kimisi size kart çekecek kimisi ölünce karşı rakibe hasar verecek.Tabi hepsinin mana bedelleri ayrı ayrı. Minyon kartlarının işlevlerinden bahsedelim biraz da.
2.1 Taunt
Masada size ve varsa minyonlarınıza kalkan vazifesi görecek bu kart, hemen hemen tüm destelerde karşınıza çıkacak ve sizde kullanmak isteyeceksiniz.
Masada böyle bir kart varken rakibiniz bu kartı yok etmeden size veya sizin minyonlarınıza saldıramaz. Resimdeki Taunt tabi ki de oyunda karşınıza çıkacak tek minyon değil. Bir sürü Taunt özelliği içeren kart ile karşılaşacaksanız. Minyonun özelliği ve şekli değişse de Taunt özelliği kalkan şeklindeki çerçeve ile gösterilir.
2.2 Triggered Effect (Tetiklenen Efektler)
Adından da anlaşılacağı üzere, bu kartlar başka bir aktivitenin gerçekleştiği durumlarda etkilerini gösterirler. Kartın altında sarı yıldırım ikonu ile ifade edilir.
Resimdeki kart her tur sonunda rastgele bir minyonunuza 1 atak verir. Etkisinin devreye girmesi için tur bitmelidir.
2.3 Deathrattle (Ölüm sonrası Etki)
Minyonunuz öldükten sonra işlevi devreye girer. Kartın ortasındaki kuru kafa simgesi ile tanıyabilirsiniz.
2.4 Poison (Zehir)
Bu etki minyonunuza saldırı yapılmasıyla devreye girer. Emperor Cobra bu kart için iyi bir örnek. Bu karta saldırı yapan minyonlar, enerji değerine bakılmaksızın yok edilir.
2.5 Sepll Damage ( Yetenek Hasarı)
Kartın kullandığı yetenek ile hasar vermesidir.
2.6 Ongoing Effect (Sürekli Etki)
Bu etkiye sahip kartlar masada kaldıkça işlevleri ve etkileri sizin ya da rakibin minyonlarının etkilenmesine yol açar. Aşağıda, genelde HUNTER destelerinde görülen Timber Wolf kartı masada kaldığı sürece tüm yaratıklarınıza +1 Atak bonusu sağlar.
2.7 Stealth (Görünmezlik)
Bir kartınız görünmez iken diğer minyonlarca saldırıya uğrayamaz, ya da rakibinizin sınıfsal yeteneklerinden doğrudan etkilenmez. Kartınız gri bir gölgenin içinde görünür.
2.8 Windfury (Nasıl çevirecez şimdi .)
Windfury kartlarını, kartın etrafındaki rüzgar efektinden anlarsınız. Bu kart saldırısını aynı turda 2 kez gerçekleştirebilir.
2.9 Silence (Susturma)
Bu etkiye birçok oyundan alışık olmanız çok normal. Diğer oyunlardaki öneminin büyüklüğü burada da geçerli. Rakibiniz bir minyonuna buff verdi ve minyon atağı 18'lere dayandı. Size tek atma modunda yani. Hiç sorun değil. Kendisini susturuyoruz ve o ana kadar aldığı tüm etkiler +bufflar ortadan kalmış oluyor. Susturulan kartın etrafı aşağıdaki gibi mor bir etkiyle kaplanır.
2.10 Enrage (Benim ingilizcem bitti..)
Kartınızı dayak yedikçe güçlendiren bir etkidir. Kart aldığı saldırıdan sağ çıkarsa ekstra saldırı buff'u kazanır. Bu kart kan kırmızı bir şekilde parlar.
2.11 Freeze (Donma)
Bu etkiye maruz kalan kartlar yada sınıflar, saldıramazlar.
2.12 Divine Shield (Kutsal Kalkan)
Oyunda sizi en çok delirtecek yada karşı tarafı delirtecek kartlardan biri. Bu etkiye sahip olan kartlar, hasar sayısı ne olursa olsun yapılan saldırıdan bir defaya mahsus olmak üzere etkilenmezler. Kalan kart çeşitleriyle devam edelim.
3. Spell (Yetenek Kartları)
Bu kartları oynadığınızda bir etki yaratır. Yani masaya bir şey koymuş olmazsınız. Aşağıdaki DRUİD kartı olan Poison Seeds bu çeşit kartlara iyi bir örnektir. Tüm minyonları yok edip yerlerine 2/2'lik minyon koyar.
4. Secrets (Sır)
Secret kartları savunma ve saldırı amaçlı kullanılabilir. Devreye girmesi için gerekli olan etkinin tetiklenmesi gerekir. Soldaki secret, genelde HUNTER destelerinden çok kullanılır. Kahramanınız saldırıya uğradığında tüm rakiplere 2 hasar vermenizi sağlar. İşin eğlencesi rakibinizin bunu bilmeyecek olması.
5. Weapons (Silahsız olur mu? Olmaz)
Hemen hemen tüm sınıfların kendilerine özgü özelliklerle donatılmış silahları bulunur. Kimisi ağır hasar verirken kimisi saldırı öncesi sınıfınıza enerji verir.
Yandaki kart, PALADİN sınıfına aittir. Saldırırken size 2 enerji verir. Tüm sınıflardaki silahları kullanırken toplam enerji sayınıza dikkat edin tabi. Minyon yok ederken alacağınız hasarlara değmeli.
Kart şekilleri ve çeşitlerine göre size en yakın hissettiğiniz sınıfa ait bir deste yapın ve temel kartlarınızı açmaya başlayın. Tüm sınıfların temel kartları vardır. Bunları açmanız için oynamalı ve onları 10 Lvl'e ulaştırmalısınız. Sonrasında açtığınız kartları oyunun ana menüsünün altında yer alan My Collections kısmından görebilirsiniz.
Oyunda birçok karta ihtiyacınız olacak. Ne kadar kart o kadar çeşitli kombinasyon demek. Hearthstone Nedir? Hearthstone Nasıl Oynanır? kısmını biraz açmış oldum sanırım.
İlk desteniz istediğiniz etkiyi uyandırmayabilir. Hemen oyuna çöp kaka muamelesi yapmayın. Şunu da hatırlatayım, bu oyunda da kartların kalitesi yani uniqe muhabbeti var. Yani destenizdeki kartların kaliteside zafere giden yolda size çok yardımcı olacak.
Rarity
Anlamı pamuk eller cebe. Sağdaki tablo oyun içindeki kartların enderlik seviyelerini gösterir. Destenizde ne kadar çok kaliteli kart varsa o kadar fazla zafer, o kadar yüksek rank demek. Evet dereceli maçlarda oynayabileceksiniz.
Listenin altındaki Legendry çok fena kartlardır. Bunu şu şekilde açıklayayım. Rakibinizle kıran kırana bir mücadeledesiniz. Sizin enerjiniz 5 onunki de 6 olsun. Elinizdeki kartlarla da bir sonraki turda onu haklayabileceksiniz diyelim. Eğer kendisinde soldaki kart var ise, kendi sınıfını yok edip yerine Lord Jaraxxus'u koyacak. Takibinde Lord Jaraxxus'un silahını ve sınıf yeteneğini kullanıp sizi bir anda masadan silecek.
Başka bir örnek. Rakibiniz tam anlamıyla çuvalladı. Sizin enerjiniz 27 o ise bitmiş durumda 7-8 enerjisi var. Elinde bir adet Alexstrasza var ise bittiniz. Aşağıdaki ejderhanın kuvvetli nefesi 27 olan enerjinizi 15'e düşürecek.
Şimdi Legendry kartların değerini anladığınızı varsayıyorum. Bu da oyunumuzun başka bir cilvesi. Bu kartlara sahip olmak ya da olmamak; işte bütün mesela bu.
Bu kartları açmanızın 2 yolu var. Deste açmak (ki TL ile € arasındaki farkları hiç konuşmayalım) veya Arena'ya dalmak.
Arena
Arena, sizden o anda oluşturduğunuz ve size sunduğu, aralarından seçeceğiniz 3 sınıftan biri ile oynamanızı ister. Yani daha önce oynadığınız desteleri burada kullanamazsınız. 3 yenilgi hakkınız bulunur. 3 kere yenilen tekmeyi yer. Aldığınız galibiyetlere oranla altın-kart yada kart oluşturmanıza yarayacak olan dust dediğimiz mavi tozdan kazanırsınız.
Arena girişi sanırım 2 € yada oyun içi 160 altın. Amacınız ne olmalı. 4 galibiyet baya iyi, 6 oldukça kazançlı, +9 sabahlar olmasın şeklinde özetleyebilirim. Bir sonraki yazımda sınıflara göre kullanışlı olacak desteler, TSM, Fnatic gibi proların kullandıkları destelerden birkaç örnek paylaşmayı düşünüyorum. Aklınızdaki soruları yorum olarak sorabilir , site üzerindeki iletişim formunu kullanabilirsiniz.
Hepinize Bol Şanslar
Sertan Comertel
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilDestede ne kadar yuksek kart varsa o kadar yuksek zafer degildir yanlis bilgi vermeyin legendary minyonlara degisilmiyecek comon minyonlar var. Lord jax i yerlestirmesi demek 1 destroy demon kartina veya cok kucuk bi komboya olmesine neden olabilir. Lord jax yerine gore kullanilir birden atarsan hemen yok olursunuz
YanıtlaSilŞuan ki metada oynanabilen destelerin maaliyetini bi hesaplayıp bu yoruma cevap yaz o zaman. Bak bunlar 2015 meta desteler. Secret Paladin, Freeze Mage,Tempo mage, Control Warrior, Dragon Priest , Oil Rogue, handlock. Bu desteler de ne gibi kartlar kullanılıyor bilmiyorsan zaten bi'şey diyemem sana. Ama bu oyunda ki en büyük kart kredi kartıdır. (nokta). Sen dersen ki ben daily quest yapar altın biriktirir onları da açarım, ona daha da diyecek lafım yok. Sadece Jar. olarak snırlama yani. Ayrıca son gelen nerflerden sonra hangi common kartlarmış onları da bi yazarsan iş yapan çok sevinirim.
SilGoogle play store da türkçe dil destegi var mı (mobil için)
YanıtlaSil