İçinizden yarınız; "Yani bu da şimdi soru mu tabi ki de torrent!" diyecek. Diğer yarınız ise"Ya arkadaşım olur mu öyle şey oyun sektörü ve yeni oyunların yapılması falan filan!" diyecek. İkinizde gelin Bi' Şeyler konuşalım.
Öncelikle belirteyim ki tüm lise hayatı boyunca kopya oyunlarla büyüyen bir neslin üyesiyim. Bir nesil dedim çünkü ben liseye giderken torrentler, fulloyun indir'ler falan yoktu. Biz bilgisayarla ilgili dükkanlara giderdik abi şu var mı? şunu bana çeker misin (burada ki çekme başka bir CD'ye kopyala anlamında) tarzında isteklerimiz olurdu. Şimdi tam hatırlamıyorum ama oyunların orijinal fiyatlarından da daha düşük fiyatlara satın alıyorduk kopyaları.
Tabi ayrıca sormak lazım o yıllarda kaç adet oyun tedarikçisi vardı? Kaç kişinin evinde bilgisayar ya da internet vardı? Neyse o yıllardan bu yıllara günümüze gelelim. Hala bilgisayar ile ilgili teknik destek veren, sıfır ya da 2.el satış yapan dükkanlarda bu tarz satışlar yapılmakta. Ne kadar saçma. Aradan geçmiş 10 yıl hala torrent bilmeyen ya da uğraşmayan bir kitle var.
Gelelim 2 grubun düşüncelerine. İlki Türkiye asıllı oyun tedarikçilerini masum bulacak. Sonuçta adamlar oyunu yapıyor bunlarda ülkemize getiriyor. Fiyatlandırmada söz hakkı değiller. Diğer grupta oyun yapımcılarını suçlayacak. Ben kimi suçluyorum biliyor musunuz? Tabi ki de oyun tedarikçi Türk firmalarını. Aslında baktığımızda bu oldukça çözülmesi zor bir düğüm. Alan memnun satan memnun. Yazımın başında da bahsettiğim gibi, kiminiz torrent kullanıyor, kiminiz torrente öcü olarak bakıyor ve hem oyun sektörüne hem de ülkesine katkıda bulunuyor.
Ancak iki grubun da torrent kullanması ya da orijinal alması, ceplerindeki para miktarıyla ilgili. Ülkemizdeki alım gücü ile ilgili. Şimdi oyun başlıklı bir konuyu ekonomik bir konuya çevirmeyeceğim ama durum bu. Hazır elim değmişken çeşitli sitelerde en çok satış rakamlarına ulaşan oyunların Türkiye ve Amerika'daki satış fiyatlarından bahsetmek istiyorum.
Steam Fiyat Politikası
Konumuzla oldukça yakın alakalı bir gelişme yaşandı. Geçtiğimiz günlerde steam denilen bütün digital Nerd'lerin tapınağı olan oyun topluluğu TÜRK Lirasını dünyanın yaptığından farklı olarak bir para birimi olarak tanıdı ve fiyatlarına yansıtacağını biz Nerd'lere duyurdu. Yerinizde hopladınız, odanızda halay çektiniz ve belki de hayatınızda ilk defa sevdiğiniz oyunları yasal yollarla satın aldınız. Ancak çok geçmeden kötülük tekrar yüzünü gösterdi.
Baktılar akı bokunu kurtarmıyor. Yurdumuzdaki oyun sağlayıcılar (tedarikçiler) bu işten zararlı çıkıyor. Steam oyunlarına ortalama/yuvarlama denen tabiri getirdiler ve fiyatlar eskisi gibi ucu sivri kazık moduna geri alındı.
Kısa yazım içinde fark etmeden 10 yıllık bir süreye değinmiş oldum sanırım. Ne acı ki, ülkemizde bu şekilde yaklaşımlar olduğu sürece, Cevat Yerli gibi değerleri insanları EA Games ile oyun yapmaya, Mevlüt Dinç gibi insanların yaptığı oyunları yeterince geliştirememesine daha çok ama çok tanık olacağız. Torrent Mi? Orjinal Oyun Mu? bana sormayın artık.Bu isimleri değerli yaşamınızdan 2 dk ayırarak google ile aratıp neler başardıklarına, neler başardıklarını öğrendikten sonra ülkemizde yeterli şartlar sağlansaydı neler başarabileceklerine dair hayaller kurmayı unutmayın. Farkına varmadan kendim içinde ayrı bir başlık yaratmış oldum hepimize hayırlı olsun.
Sonra sessizlik
Sertan Comertel
dostum harbi bu yazdığın yazıların değerinimi bilmiyorlar, yoksa okumuyorlar mı bilmiyorum ama blogunu önereceğim :)
YanıtlaSilTeşekkürler :)
Sil