25 Temmuz 2015 Cumartesi

Okumak; kazanılması gereken önemli bir alışkanlık. (Misafir Yazar : Fadime GENÇ)

Blogumun ilk misafir yazarı tarafından kaleme alınan "Memleketin hali ne olacak?" sorusunun okur-yazarcası..



Blog: http://buyulukelime.blogspot.com.tr/

 TÜİK, Türkiye’de okuma oranlarıyla ilgili raporunu açıkladı. 

"Raporda, Türkiye’nin kitap okumada dünya ülkeleri arasında 86. sırada yer aldığı belirtildi. Ayrıca araştırmada, Avrupa’da yüzde 21 olan kitap okuma oranının Türkiye’de binde bir olduğu da ortaya çıktı. Bu haber gerçekten çok utandırıcı, aşağılayıcı…"

  
 Yurdum insanlarına bir bakıyoruz. Sabah erkenden kalkıp telefon, bilgisayar, televizyon ne bulursa açıyor, inceliyor akşama kadar imkanı yok başından kaldıramazsın. Akşam olunca yemek yerken bir elinde kaşık bir elinde telefon, hadi misafir geldi diyelim bu defa topluca televizyon izlenir, telefonlar ele alınır. Peki bu insanlarımız günde kaç saatini kitap okumaya ayırır? Onlara sorsanız genelde “Bir saat kitap okuyorum” cevabını alırsınız. Okuduğu sayfa sayısı iki ya da üç bilemedin dört. Bu kadarcık sayfa bir saatte okunur mu diye sormayın. Okunur tabi. Onlar okur. Bir elinde telefon bir elinde kitap olursa iki saatte bile okur…
  Bir gencimiz çıkıyor vay efendim ben çok mutsuzum, çok sıkılıyorum… Sabah- akşam nefes almadan internette gezinirsen nasıl mutlu olabilirsin? Bir gün otur dene o elindeki telefonu, bilgisayarı kapat. Al eline bir kitap oku. Farklı dünyalara açılan harika bir yolculuk kitap okumak. Bunu bir keşfedersen inan o kitabı bırakmak istemeyeceksin zaten.

Bazen otobüsle, trenle yolculuk yaparken kitap okuyan, gazete okuyan insanlarımızı görüyoruz. 

  Bu çok güzel bir şey. Bir de onlarında yanında okumakla uzaktan yakından alakası olmayan ama merakından kafasını kitaba, gazeteye girdiren insanlarımız var. Ya arkadaşım sen zaten okumuyorsun okuyana da engel olma.

  Esnaflarımız her zaman düzenli olarak gazetelerini alır ama bir sorun bakalım, o gazeteyi hiç okumuşlar mı? Okudularsa bile en fazla spor sayfasını ya da magazin sayfasını okumuşlardır. Burada gazete alınmasındaki amaç okunması değil cam silme, yemek yerken masanın üzerine sermek vb.dir.
Çocuklar genelde anne-babayı kendilerine model alır. Ve onlardan ne görürse aynısını uygular. Çocuk telefonu, bilgisayarı, tableti bırakmıyor, eline kitap almıyor diye isyan ediyor ailelerimiz. Siz o çocuğa hiç olumlu bir model olmayı denediniz mi? Bir gün olsun elinize kitap alıp çocuğunuzu da yanınıza alıp bir saatinizi bile olsa kitap okumaya ayırdınız mı? Önce bunları bir düşünün ondan sonra çocuklarınıza isyan edin!

 Okumak bir alışkanlıktır

Aslında bu alışkanlığı kazanmak göründüğü kadar da zor değildir. Okullarda okumaya yönelik faaliyetler çok sınırlı sayıda yapılıyor. Bir ara haftanın bir günü ve bir saatini tamamen okuma saati olarak düzenlemişlerdi. İlk birkaç hafta uygulandı. Sonra çok değerli öğretmenlerimiz(!) o saatleri de ders anlatmak ve yazılı-sözlü yapmak amaçlı kullanmaya başladılar.
  Yetkililerimiz okuma faaliyetlerinin üzerine bir düşünmeli ve çözüm yolları bulmalı artık. Eğer böyle devam ederse okumanın ne demek olduğunu bile bilmeyen bir nesille yolumuza devam etmek zorunda kalacağız.

0 comments:

Yorum Gönder