5 Temmuz 2017 Çarşamba

Speed Runners nedir?

Tetrisler, sanal bebekler, micro genius'lar derken interaktif gereksinimlerimiz bizi sanal gerçeklik gözlüklerine (V.R) süper bilgisayarlara ve gelişmiş 3d teknolojisine kadar getirdi. Bitti mi? Elbette bitmedi.



   Günümüz dünyasında gerek elimizdeki mobilden domates, biber yetiştirdik, gerek bilgisayarımızdan ordulara hükmettik, savaşlara katıldık yada oyun konsolumuzdan çeşitli zindanlara, madenlere maceralara atıldık.  Hepimiz oyun sektörüne bir yerinden bulaşmış durumdayız. Tüm bu oyun çeşitliliği ve dağılımın ortasında kalan Speed Runner 'lar olaya bambaşka bir yerinden bakıyorlar.

Kim bu Speed Runner LAR ?


  Runner 'lar İngilizce karşılığı koşucu, atlet,ulak, haberci. Bizim ilgilendiğimiz anlam ise ilki. Koşuyorlar ama oyun içinde. Mesela yeni bir oyun aldınız yada telefonunuza indirdiniz. Normal insanlar olarak biz oyunu normal bir şekilde oynarız. Oyunun bizi gönderdiği yerlere gideriz yada bizden yapmasını istediği şeyleri yaparız.

  Şunu topla bunu yetiştir, şunlardan biraz öldür gel bak ağacın orada ne vereceğim sana tarzı oyunun isteklerini sırasıyla yapar ve gelişme kaydederiz. İşte bir Runner'ı normal bir oyuncudan ayıran özellikte tam burada başlıyor.

  Speed Runner bir oyunu asla normal bir oyuncunun gözünden görmeyip, oyunu en kısa zamanda nasıl bitirebileceğine kafa yorar. Bunu yapmak için saatlerini haftalarını vererek oyunun yapımcılarının dahi haberdar olmadıkları açıklarından, yazılımdaki zayıf noktaları yakalayıp kendilerine ayrı bir yol çiziyorlar.

  Bu anlattıklarıma çarpıcı bir örnek vermek istiyorum. Half-life oyununu oynamayan yoktur. Oyunun 1998 çıkışlı olduğunu düşündüğümüzde herkes için bir mihenk taşıydı ve dünya çapında oldukça fazla oyuncu tarafından oynandı. Half Life 3 muhabbetine girmek istemiyorum.

  Bahsettiğim oyunu biz aylar haftalar boyunca oynamış, kan ter içinde bitirmişken, şuan da bu oyun için kayıtlara girmiş dünya rekoru 29 dakika 57 saniye. İşte bu rekorları kıran, oyunları tahmin edemediğimiz kısa sürelerde bitiren bu adamlara Runner / Speed Runners deniyor.

 

 Nasıl yahu? Bizde oynadık aynı oyunu yok öyle bi dünya.

Sakin ol. Bu adamlar oyunu sandığınız gibi normal yollardan oynamıyorlar. Siz bir alana girip silah mühimmat toplarken bu adamlar duvarın kenarına geliyor, arkasını duvara dönüp elindeki silahla yere ateş ediyor ve yanındaki NPC'yle(Non Player Character- oyuncu olmayan karakter) devamlı konuşarak oyunun yazılımını bir çıkmaza sokuyor ve kendilerini bir sonraki bölüme ışınlıyorlar.

  Yani siz silahlarınızı doldurmadan bu adamlar bir el ateş etmeden size diğer haritadan el sallayabiliyorlar. Peki yaptıkları yasal mı? %100 yasal. Bu rekorları kırarken ufak tefek makrolar hariç hiçbir yardımcı program kullanmıyorlar.

Büyüyünce bende Speed Runner olacağım.


  Olun tabi. Bunda kötü bi'şey yok. Hatta rakiplerinizi tanımanız için sizlerle Runner arkadaşların istatistiklerinin yayınlandığı bir kaç site paylaşayım. Yani hangi oyunu hangi zorlukta % kaçını bitirmiş. Oyunda bug ve açıklardan yararlanmış mı? v.s bilgiler ve açıklamalar.




Amaç ?

 Bir amacı yok. O yüzden eğlenceli. Üstelik kendi aralarında tatlı bir rekabetleri de var. Çeşitlenen sanal eğlencelerin içine bir kategori daha eklediler işte fena mı oldu.

  Tüm bunlara ilave olarak illa ki "Kardeşim öyle boş iş olmaz. Ranked olsun kapışalım yarışalım yada bir amaca hizmet etsin. Boş işler." diyenlere de güzel bir cevabım var.

Tüm Runner 'ları bir araya toplayan ve günümüzde çoğu meşhur youtuber arkadaşın yada twitch yayıncısının bulaşmadığı, toplanan tüm bağış parasının yardım kurumlarına ulaşmasını sağlayan bir topluluk var.

Games Done Quick

  Bu topluluk Speed Runner 'ları bünyesinde topluyor. Başlığa tıklayarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Twitch.tv adresleri ise burada. Yapılan her (Run) oyun için bir bağış etkinliği düzenliyor. O sırada twitch.tv adresinde yapılan yayında yapılan bağışların tümü, kararlaştırılan yardım kuruluşuna aktarılıyor. Şuanda Doctors Without Borders kuruluşu için bağış topluyorlar. 10 temmuz 'da sona erecek bu kampanyada şimdiden (500.000)yarım milyon dolara ulaşmış durumdalar. Hatırladığım kadarıyla geçen senede kolon kanseriyle ilgili bir organizasyon düzenlemişlerdi.


  Katılımcı olmak bağış yapmakla kısıtlı değil. Ustası olduğunuz ve kendinizi Speed Runner olarak kanıtlayacağınız oyunu alıp bu adamlara başvurabiliyor ve en az yüz bin izleyicinin önünde bir Runner olarak oyununuzu oynayıp, o an tertiplenen kuruluşa yardımcı olabiliyorsunuz.

  Alın size amaç. Hem de en ulvi olanından. Evet belki oyun oynuyorlar. Evet kimilerine göre belki fuzuli işlerin peşindeler ama açtıkları yol ve bu insanları takip edip cüzdanlarını açanların meydana getirdiği sonuçlar, çoğu kuruluşun ve gerçek iş sahiplerinin beceremediği işler.


Çünkü biz oyuncular iyi insanlarız. Yani, çoğumuz. 😈😈😈

Sertan Comertel

0 comments:

Yorum Gönder