18 Şubat 2021 Perşembe

Valheim İnceleme. Mekanın Sahibi Geldi! (İlk 7 Saat İncelemesi)

 Uzun zamandır elimize geçen, kendini action survival, rpg, sandbox olarak tanıtan ama hiç öyle olmayan tonla oyun oynadık. Şimdi isim vererek burada onları rencide etmek istemem. En sonunda Valheim, yani mekanın sahibi geldi ve bu işlere yeni bir boyut kazandırdı.  


 

2 Şubat 2021 tarihinde oyuncularla buluştu oyunumuz. Ben de 1 hafta sonra oynamaya başladım. Youtube üzerinden birkaç gameplay videosu ve tanıtım izledim. Ancak son zamanlarda survival oyun yapımcıları çoğu oyunda olayı ellerine yüzlerine bulaştırdığı için buna temkinli yaklaşmak zorunda kaldım.


 Boyutu Değil İşlevi Önemli

Çoğu triple A oyunlarından alıştığımız "İyi Bir oyun 70-80 GB altında olmaz!"  kuralının son yıllarda yavaş yavaş yıkılmaya başladığını fark ettiniz değil mi? Buna en iyi örnek Don't Starve olacaktır. Yanlış hatırlamıyorsam o da 1 GB 'ın altında bir boyuttaydı.  Sonrasında gelen güncellemeler DLC'lerle zaten tadından yenmeyen bir oyun daha da paha biçilmez oldu. Valheim da buna benzer tınılara sahip. 

 Grafikleri sade, mekanikleri sade ama bir o kadar da eğlenceli. Saçma mekaniklerle sizi sırf oyunda tutmak için uğraştırmıyor. Oradan oraya boş boş koşturmuyor. Yani ihtiyacınız olan bir itemi craftlamanız için sizi amele gibi çalıştırmıyor, mesai yaptırmıyor.

İlk 7 Saat izlenim

 Her survival oyunu gibi cırıl bir halde dünyaya bırakılıyoruz. İskandinav temali oyunumuz, Odin'nin arafı olarak bilinen 10. dünyada maceramız başlıyor. Dünyada yok etmemiz gereken bosslar var. Bu bossların ilki olan Eikthyr 'in lokasyonu bize veriliyor. Ama buna çok alışmayın diğer bossları kendimiz arayıp bulacağız.  Ağaçları sümsük ve yumruk marifetiyle kesip ilk eşyalarımızı üretiyoruz. Her boss'u çağırmanız için o boss'a özel bir adağa ihtiyacınız olacak. Hangisinin neye ihtiyacı olduğu Wiki tarzı sitelerde yazıyor. Lokasyonlarına kadar öğrenebilirsiniz. Ama benim size tavsiyem bunu yapmayın.

 Spoiler free bir inceleme yazacağım zaten. Maksat genel bir fikir sahibi olmanız. İlk boss'un yerini öğrendikten sonra onu öldürmeniz için hazırlık yapmanız lazım. Aslında bunu bütün bosslar için yapacaksınız. Her bossu çağırmadan önce sahip olduğunuz son teknolojiyle veya ona yakın ekipmanla savaşa başlarsanız sıkıntı olmayacaktır. Teknoloji dediysem öyle araştırmalı blueprint'li olaylar yok. 

 Sadece crafting yapacağınız tezgahlar var. Bir de bu tezgahları geliştiriyorsunuz. Her bossu kestikten sonra size verilen özel güçler var. Bunları da açıklamayacağım. Kendiniz keşfedin. Sadece şunu belirteyim aynı anda birden fazla süper güç kullanamıyorsunuz.  Şimdi biraz size erken oyunda yardımcı olacak ip uçları vermeye çalışacağım. Benim de başıma gelen olaylardan bashedeyim sizin de başınız yanmasın.

Valheim: Hayatta Kalmanız İçin Bilmeniz Gerekenler

İlk Base Konumu Nasıl Belirlenir ? 

Oyunda benimde henüz çok azını keşfettiğim bölgeler var. Bunlardan en zararsız olanı Çayır. Ancak ihtiyacınız olan materyaller Kara Orman denilen bölgelerde olacak. Bir de suya yakın bir yer seçin. İleride denizlere deryalara gemilerle açılıp keşifler yapacağız. Evinizin çevresine savunma hatları inşa edeceğiz. Gece çöken saldırganlar için. Ona göre hesaplayın tartın biçin. Ufak başlayın. Bir tırpan craftlayıp evi inşa edeceğiniz araziyi düzleyin. Abuk subuk evler yapmayın. Spoiler vermeden bu kadar bilgi , götü başı açıkta bir survivor için şimdilik yeterli.

Erken Oyunda Sizi Öldürebilecek Şeyler

Kara Orman. İlk boss'u öldürmeden buraya girmeyin. Dur bir bakayım. Şöyle bir gezip çıkarım falan diye düşünmeyin. Oyunun bu evresinde olur da bir Trolle karşılaşırsanız kaçın. Tek atar. Bunlar Trol mağaralarının önünde dururlar. Defin odaları gibi yer altı mağara girişlerinde de iskeletlere denk gelebilirsiniz. Okçularına dikkat edin ve kaçın. Daha o kadar güçlenmedik.

 Açlık. Ormanda gezerken gözünüze çarpan her renkteki meyve ve mantarı toplayın. Oyunda tek bir besinden 5-6 tane yiyip karın doyuramıyoruz. Başka tatlar arıyoruz çünkü. Aynı anda 3 besin yiyebiliyoruz. 3 farklı besin olacak. İleride çeşitli besinleri karıştırarak bize çeşitli bonuslar veren yemekler pişirebileceğiz. Şimdilik o mantarı ve çileği kemir bakalım.

Dayanıklılık / Stamina. Ekranın altında bulunan dayanıklılık barına dikkat edin. Islandığınızda, kapalı üstü çatılı bir yerde dinlendiğinizde kazandığınız konfor bonusu olmadığında, üşüdüğünde veya aç kaldığında yenileme hızı düşecektir. Erken oyunda bir dereyi yüzerek geçmen gerekiyorsa stamina barının full olmasına dikkat et ve dar bir ağızdan geç. Staminan derenin ortasında biterse boğulursun. Yağmur dinince bir kamp ateşi yakarak kurumayı unutma.

Ekipman. Etrafı keşfederken yanında her zaman 20 odun 10 taş olsun. Her zaman yedek bir meşale taşı yaratıklardan düşen Reçineleri evinde sakla. Ormanda terk edilmiş kulubeleri kendine geçici base yapabilirsin. Bir tezgah üretip , tavanı tamir edip içeri bir yatak koyman ve yatağa yakın bir ateş yakman gerekli. Sonrasında burayı gece uyumak için geçici olarak kullanabilirsin. Çiğ eti ilk evindeki ateşte pişir ve ihtiyacın kadarını yanına al. Yolda durup pişirmek malzeme ve vakit bakımında sana pahalıya patlayabilir.

Harita. Gezerken gözünüze ilişen mağara girişleri madenleri "M" tuşuna basarak haritada işaretleyin. Açılan haritada sağ altta ki simgelerden birini seçin ve not alın. O an ihtiyacınız olmayabilir ancak sonra o işarete geri gelebilirsiniz. Yeni keşfettiğiniz bölgeleri de işaretlemeyi unutmayın.



Kesinlikle Kullanmanız Gereken Eşyalar

Cart.(El Arabası) Erken oyunda madenlerle oynayacak kadar geliştiğinizde kesin el altında bulunması gereken bir eşya. Özellikle farm yaparken belinize bağlı bulunarak tüm ormanı kesip evinize taşıyınca kıymetini daha iyi anlayacaksınız. Üstelik yüksek ağırlık hareket kısıtlaması olmadan.Arabayı bırakıp gidecekseniz yerini haritada işaretleyin. Sonra bulması çok zor oluyor.

Cüce kapısı. Bu biraz daha advance seviyede açılacak bir eşya. Bir çeşit teleport kapısı. Dünya bu kadar büyük olunca adamlar kendi Fast Travel Point 'imizi kendimiz tasarlayalım diye yapmışlar resmen. Şahane! Şahane! Şahane!

Kirişler / Kütükler. (Destek Kolonları) Evinizi inşa ederken "Lan tavanı yüksek yapayım üste kat çıkarım" tarzında bir düşünceye sahip olabilirsiniz. Olabilir. Ancak destek kolonları kullanmadan çatınız çökecektir. Döşemeleriniz de hasar alacaktır. Destek kolonlarını yerleştirdiğinizde çatıda desteklenen bölgeleri yeşil renkte işaretlenmiş olarak göreceksiniz. Ondan sonra yüklenin gitsin!

 Özetle

Oyun şuan erken erişimde. Şuan da bile içinde tonla içerik barındırıyor. +30 saatiniz şuan da garanti. Fiyatı bu kadar içeriğe rağmen uygun. 32 TL. İndirim falan beklemeyin. Yapımcılar 1 milyona ulaşan oyuncu sayısını görünce oyuna daha da tutundular ve oyunu daha da uçuracaklar gibi geliyor. Hemen alıp denemenizi salık veririm. 

İyi Oyunlar
Sertan Comertel


0 comments:

Yorum Gönder