7 Temmuz 2023 Cuma

Kaliteli Bir Twitch Yayını için 2023 rehberi 2

 Kaliteli Bir Twitch Yayını için 2023 rehberi adlı yazıya devam edelim. İlk rehberi okumadıysan buradan ulaşabilirsin. Orada şu başlıkları kaçırdın 😨😨😨 

"Twitch affiliates (Partnerliği olmayan katılımcılar) ve partnerleri arasındaki OBS ayarları nasıl olmalı? Tüm OBS Ayarları. Upload/Dowload hızlarınızın yayınızla ilgilisi Nedir? Bit Hızı Nedir? Monitör ve Yayın Çözünürlüğü Ayarları. OBS'e Nasıl sahne eklenir? Twitch Takipçi ve Abone Uyarıları Nasıl oluşturulur?"



Twitch Özel Takipçi ve Abone Uyarısı Nasıl Oluşturulur?

Bunun için ben streamlabs kullanıyorum. Uyarıları bu siteye yükleyip URL'leri OBS'e bağlayacağız. Bunu önceki yazımda açıklamıştım. Şimdi oradaki hazır şablonlar dışında kendimize özgü Twitch Uyarıları nasıl oluşturacağımıza bakalım.

Streamlabs, uyarıları ayarlarken video ve sesi ayrı olarak yüklememizi istiyor. Yani youtube'da gördüğümüz komik bir videoyu direk indirip buraya yükleyemiyoruz. Bunun için videodaki sesi ayırmamız gerekecek. Bunun içinde herhangi bir video düzenleyici programa ihtiyacımız olacak. 

Ben bunun için Microsoft Clipchamp kullanıyorum. Kullanımı ücretsizdir. Bazı Win10 sürümleriyle manuel olarak yüklü geliyor. Programı aramadan önce bilgisayarınızda yüklü olup olmadığını Başlat seçeneğinden aratarak kontrol etmenizi öneririm.

  • Programı açtıktan sonra Yeni Video Oluştur seçeneğine giriyoruz. Ara yüzümüz açıldı. Sol üst tarafta Medyayı içe aktar seçeneğini seçip beğendiğimiz videoyu içeri atıyoruz. 
  • Video sol üste geldikten sonra sürükleyip orta kısma bırakıyoruz.
  • Videonun üzerine sağ tuş>ses> ayır diyoruz.
  • Videodan sesi ayırdık ve Clipchamp bu ses dosyasını bizim için ayrı olarak indirdi.
  • Tekrar aynı ara yüze videomuzu atıp bu sefer ses dosyasız şekilde bir video kaydı alacağız.
  • Videodan sesi ayırıp ses dosyasını siliyoruz ve sağ üstte dışa aktar seçeneğini seçiyoruz
Burada kısa bir not paylaşayım. Videoyu dışa aktarmadan önce 8 saniyeyi geçmeyin. Twitch uyarısı için çok ideal bir süredir. Eğer videonuz 8 saniyeden uzunsa, videoyu orta kısımdan bulunan makas simgesiyle kısaltıp öyle dışarı aktarın.

Şimdi videomuz ve ses dosyamız hazır. Bunları streamlabs sitesinde Alert box sekmesine atacağız.
  • Bu sayfada test follows tuşunun altındaki Follows sekmesine tıklıyoruz.
  • Message template kısmında, takipçi kazandıktan sonra ekranda belirmesini istediğiniz yazıyı yazıyorsunuz.
  • İmage kısmına hazırladığınız videoyu ekliyorsunuz.
  • Sound kısmına ses dosyanızı ekliyorsunuz.
  • Alert Duration :8
  • Alert Text Delay :0
  • Save Settings butonuyla işlemleri kayıt ediyoruz.
  • Bunu test etmek için sayfanın üst kısmından Test Follow diyip OBS'i açıyoruz
  • Kendi yaptığımız takip uyarısının ekran olması gerekiyor.
  • Boyutunu ve konumunu kendi tercihinize göre ayarlayabilirsiniz.
Aynı şekildeki özel uyarı videolarınızı abone, bits ve bağış için oluşturabilirsiniz.

Twitch Panelleri Nasıl Düzenlenir?

Twitch panelleri istediğinize göre düzenleyebileceğiniz, kanalınıza görsel anlamda kalite katabileceğiniz, video ekranının altında bulunan bölümlerdir. 

Bunları düzenlemek için Canva kullanmanızı öneriyorum. Arama motoruna twitch yazmanız yeterli. Kanal Offline ekranınız, paneller için hazır tasarımlardan kullanabilirsiniz. Kendi özel tasarımlarınız için burada bulunan fonlardan yararlanabilirsiniz. Yok ben sıfırdan tasarlayacağım derseniz yeni proje sekmesinden onu da yapabilirsiniz. 

Twitch Kanal Logosu Nasıl Düzenlenir?

Bunun için streamlabs'de bulunan logo tasarım sayfasını kullanmanızı öneririm. Yüzlerce çeşit hazır logodan birini seçebilirsiniz. Kendi tasarımınızı bu şablonlar üzerinden tasarlayabilirsiniz.

Bir başka yolu daha var. Son zamanlarda çok moda olan gerçek bir selfiyi anime karakterine dönüştüren internet sitelerini kullanabilirsiniz. Selfie to Anime olarak google'da arama yaptığınız zaman önünze yüzlerce site çıkacak. Kendi selfinizden bir logo yaratmak için bu yöntemi de deneyebilirsiniz.

OBS Mikrofon Ayarları

OBS'in ses çıkış ayarları nedense streamlabs kadar net olmuyor. Bunun için OBS içinde 2 tane ses filtresi kullanacağız. OBS'in orta kısmında bulunun ses karıştırıcı panelinde mikrofonumuzun olduğu kısmın sağ altın bulunun 3 noktaya basın. Fitrelere girin. Sol altta bulunan + simgesine basarak sırasıyla 
  • Gürültü Filtresi
  • Gürültü bastırma filtrelerini ekleyin.

Twitch Yayınımızı Nasıl Test Ederiz ? 

Öncelikle Twitch İnspector sitesine Twitch hesabımızla giriş yapacağız. Daha sonra OBS 'den ayarlar sekmesinden yayın bölümüne gelerek, test yayınını aktif hale getireceğiz. Artık yayınımız kanalda gözükemez. Sadece bit hızımızın ne kadar verimli kullanıldığını ölçmek için twitch inspector'da bazı grafikleri görebiliriz.

Normal yayını başlatın ve Twitch inspector sitesine gidip Drop Frame olup olmadığını kontrol edin. Aynı verilere yayın açtığınız zaman OBS'in altında bulunan yeşil kareden kontrol edebilirsiniz. Kare devamlı ve kesintisiz olarak yeşil kalmalı. Turuncu veya kırmızı yayınınızın donduğunu ve kastığını gösterir.

Eğer bu uyarıları alıyorsanız ya ayarlarda bir hata yaptınız ya da internet bağlantınızda bir sorun var demektir. Bu kısımda hata almaya devam ederseniz ilk yazdığım rehberdeki bit hızları kısmına göz atmanızı öneririm. Yazıya buradan ulaşabilirsin.





 

0 comments:

Yorum Gönder