5 Temmuz 2023 Çarşamba

Kaliteli bir Twitch yayını için 2023 Rehberi

  Kaliteli bir Twitch yayını için gerekli rehberleri 2014 yılında yazmışım. Yazıya buradan ve buradan ulaşabilirsin. O zamandan bu zamana OBS ve Twitch kendini defalarca güncelledi ve geliştirdi. Güncel bilgilerle yeni bir rehber yazmanın zamanı gelmiş bile.  Gerek yeni başlayan veya bir süredir yayın yapan yayıncılara faydalı olacağını düşündüğüm konu başlıklarını, elimden geldiğince kapsamlı bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Kaliteli Bir Twitch Yayını İçin 2023 Rehberimiz başlasın.









1.     Kaliteli Bir Twitch Yayını İçin Upload ve Dowload Hızlarınız Nasıl Olmalı?

  Dünyanın 1000mbps dowload hızına parklarda ve bahçelerde, evlerinde ve işyerlerinde ulaştığı şu günlerde biz hala, aha 100mbps alıyorum diye şaşırdığımız zamanlardayız. DHA’nın bir haberine göre Türkiye dünyada İnternet hızında 107. Sırada bulunuyor. Bu bilgileri neden verdim? Kaliteli bir Twitch yayını için iyi internet hizmetine ihtiyaç duyacaksınız. İşin %80’lik kısmı burada yatıyor. Gerisini ufak tefek ayarlarla yapılandıracağız.

1.2           Önce Hızlarınızı Ölçün

  Speedtest adresinden internet hızlarınıza bakın. Ancak burada dikkat edeceğimiz yer Dowload değil Upload olacak. Standart bir ev kullanıcısı bugün 25 ila 50 Mbps Dowload hızlarına ulaşabiliyor. Kaliteli bir Twitch yayını için Dowload hızı minimum 25mbps olmalı. Eğer sizin de Dowload aralığınız Minimum 25 mbps’yse Dowload işini hallettik demektir. 

  Gelelim en önemli unsura. Upload hızınız yayınızın kalitesi belirleyen en önemli unsurdur. Bilgisayarınız canavar gibi olabilir. Çok yüksek FPS’lerde oyunları oynayabilirsiniz. Ancak iş yayın yapmaya geldiğinde yüksek FPS’li ekranınızı Twitch’e aktaracak olan etken Upload hızınızdır. Ne kadar geniş bir bantta veriyi ne kadar hızlı yüklerseniz yayınızı o kadar akıcı ve kaliteli görünür.

  Şimdi buraya böyle bir tablo koydum ama bu tablodan ne anlayacağız? Bunu yazımın devamında detaylıca anlatacağım. Şimdilik bilmeniz gereken şey şu, Kaliteli bir Twitch Yayını İçin Minimum Upload Hızınız 6-9 bandında olmalı. Hatta biz ona düz 10 diyelim ayağımız alışsın. 10 olsun ama neden? 1-3 veya 22-51 işimizi görmüyor mu?


2.     Twitch affiliates (Partnerliği olmayan katılımcılar) ve partnerleri arasındaki OBS ayarları nasıl olmalı?

  Twitch partnerliği nasıl alınır yazıma önce göz atmak isteyebilirsin. Twitch partnerlerine tek bir ayrıcalık sağlıyor. O da Transcoding denen bir kıyak. 

Transcoding ne demek? 

  Yayın izlerken kalite seçeneklerine bastığınızda orada çıkan çözünürlük seçenekleri. Twitch Affliliates ve Partnerlerinin arasında bit Hızında değişiklik olduğu konusu tamamen uydurma. Yani siz 8000 bit hızını OBS ayarlarına yazabilirsiniz. Güçlü bir Upload hızı ve ya bilgisayarınız varsa yüksek çözünürlüklü bir yayın yapabilirsiniz. Ancak düşük internet hızı olan izleyicileriniz için yayın donacak ve kasacaktır. Bu da izleyici kaybetmenize neden olacak. Aynı anda Partnerliği olan biri de 8000 bit hızında yayın yapacak ancak O Transcoding kullanabildiğin için izleyici yayını kendi internet hızına göre ayarlayabilecek.  Daha anlaşılır olması için yavaştan OBS ayalarımıza geçelim.

3.     Kaliteli Bir Twitch Yayını için OBS Ayarları

  Şimdi, hız olayını hallettik. PC donanımlarımız en azından güncel oyunları oynamamıza yetiyor. İş geldi OBS ayarlarına. Bu arada https://obsproject.com/ indirip kurdunuz tabi. Kendi kullandığım ayarları burada paylaşacağım. Çok yüksek bir bilgisayarım yok. İnternet hızlarım ve pc özelliklerim aşağıdaki şekilde.





    3.1 OBS Genel Ayarlar

   Bu kısımda bizleri ilgilendiren çok bir detay yok. Kısaca bahsedelim.

Dil: Türkçe

Tema: Yami(Varsayalın) Bu OBS teması. İstediğiniz başka bir tema da kullanabilirsiniz. Size kalmış.

Güncellemeler

 Güncelleme Kanalı: Stabil – En Yeni Stabil sürüm

 Başlangıçta Güncellemeleri Otomatik Olarak Denetle İşaretli

Çıkış:

 Bu bölüme dokunmuyoruz

Kaynak Hizalama

 Etkileştir İşaretli

Yaslama Hassasiyeti: 10

Kaynakları Ekranın Kenarına Yasla: İşaretli

Kaynakları Diğer Kaynaklara Yasla: İşaretli

Kaynakları dikey ve yatay merkeze yasla: İŞARETSİZ

Projektörler

 Dokunmuyoruz

Sistem Tepsisi

 Sadece Etkinleştir İşaretli

 Ön izleme

 Sadece Piksel Hizalama kılavuzlarını göster İŞARETLİ

 İçe Aktarılan

 İşaretli

 Stüdyo Modu

 Sadece Önizlemeyi göster / program etiketleri İŞARETLİ

 Çoklu Görüntü

 Hepsi İŞARETLİ

Çoklu Görüntü Düzeni (yatay,Üst(8 sahne)

3.2           OBS Yayın Ayarları

  Burada Hizmet Sekmesinde Twitch seçiyoruz. Hesabı bağlamamız gerekiyor. Hesabı bağla sekmesinden Twitch hesabımızı OBS’e bağlıyoruz.

3.3           OBS Çıkış Ayarları

 Şimdi geldik önemli bir konuya daha. Burada ilk olarak şuna karar vereceğiz.

 Yayınımızı İşlemci üzerinden mi yapacağız, yoksa ekran kartı üzerinden mi?

  Cevap basit. AMD tabanlı bir ekran kartımız varsa yayınımızı İşlemcimiz üzerinden yapmalıyız. Neden? AMD ekran kartları iş yayın yapmaya geldiğinde maalesef oyunlarda yaptığı gibi NVIDIA ‘yı tokatlayamıyor. Üstüne üstük bir araba sopa yiyor diyebiliriz. Bunu kendi araştırmalarım doğrultusunda yazıyorum arzu eden arkadaşlar bu konuyla ilgili araştırmalar yapıp gerek google’da gerek youtube’da karşılaştırmalı videolar bularak doğru söylediğimi anlayabilirler. Buna ilave olarak kendi kartım RX 5700xt ile yaptığım testlerde bu olayı doğruluyor. AMD Ekran Kartından yayın yapmayınız. NVDIA ekran kartınız varsa bu kart üzerinden yayın yapınız. Yapınız da nasıl yapınız. Nasılına bakalım.

Twitch Partnerliğimiz Yoksa

 Çok kullanılan ve önerilen 720p çözünürlükte yayın yapmanızı öneririm. Ben de aynı ayarlarla yayın açıyorum. Kalite bakımından bir parça fark olsa da, hem bilgisayarım üst düzeylerde performans için ter dökmüyor hem de yayın gayet akıcı ve lagsız oluyor. Bunun için ayarlarımız resimdekilerle aynı olması gerekiyor. Birebir kopyalayın.

X264 İşlemci üzerinden yapılan yayınlarda kullanılıyor. Diğer seçenekler için Video Kodlayıcı sekmesinde NVIDIA seçeneğini seçmelisiniz. Diğer ayarlar aynı kalıyor.

Kodlayıcı Ayarları



Bu tablodan devam edelim.

Oran Kontrolü CBR.

Bit hızınız Twitch ‘in sağladığı maksimum hız. Yani 6500. Bunu partnerliğimiz olmayan bir yayıncı olarak kullanmanızı öneririm.

Anahtar Kare Aralığı: Birçok kaynakta bu oran 2 olarak veriliyor. Yani Ekranımızdaki görüntüler 2 saniyede bir yenileniyor. Ben bunu 1 s olarak denedim ve çok güzel sonuçlar aldım. Size de 1 s yazmanızı öneriyorum.

CPU Kullanım Önayarı=CPU Kullanım: Bu kısım önemli. Bu resimde ben medium kullandım ancak bu oranı siz kendi işlemcinize göre test edip bulmalısınız. Bu ayarı ne kadar düşürürsek o kadar fazla işlemci kullanacak ve iyi bir görüntü yakalayacağız. Ancak kuvvetli bir işlemcimiz yoksa bu bize kasan ve donan bir yayın olarak geri dönecek. Yayını işlemciler üzerinden yapanlar bu oranı bulmak için test yayınları açacak. İstediği oyunda 2-3 dakika vakit geçirip yayını kapatacak. Daha sonra kendi kanalına düşecek geçmiş yayınından bunu izleyerek kendisi karar verecek.

Twitch VOD Ayarları

  Geçmiş yayınlarınızın saklanmasını istiyorsanız bu ayarları yapacağız. Twitch> yayıncı paneli>sol altta ayarlar ve resimdeki işareti aktif hale getiriyoruz.


OBS  yayın ayarlarımıza devam edelim.

Profil: High

NOT: Buraya kadar yazdığım ayarlar Twitch partnerliği olmayan ve yayını x264 yani işlemcisi üzerinden yapacak arkadaşlar içindi. Diğer seçenekleri Video ayarlarında yazacağım.

3.4            OBS Ses Ayarları



Masaüstü Sesi ses çıkış cihazımız. Kulaklık veya hoparlörlerimizi seçeceğiz. Mikrofon / Yardımcı ses bağlı bulunan mikrofonu seçeceğiz.

      3.5            OBS Video Ayarları

  Şimdi bu kısım önemli.

Temel Tuval Çözünürlüğü sizin monitör çözünürlüğünüzdür. Oyun için v.s değildir. Bu kısmı monitörünüzün çözünürlüğüne ayarlamanız gerekiyor.

Twitch Partnerliği olmayan arkadaşlar için önerilen ve en uygun çözünürlük 1280x720 dir.

Twitch Partneri olanlar bu kısma 1664x936 yazacaklar. Bu oran görüntünün 1080p kadar iyi ve keskin olmasını sağlarken bit hızını olabildiğince maksimum düzeyde verimli kullanacaklar.  936p en uygun Twitch partneri yayın çözünürlüğüdür.

Yine bu noktada bir hatırlatma, eğer Upload hızınıza güveniyorsanız PARTNER OLMASANIZ bile 936p yayını yapabilirsiniz. Öncesinde Test yayınları yaparak işe yaradığını doğrulamayı ve yayında bir sorun olmadığından emin olmayı unutmayın.

Ortak FPS değerinizin 60 olduğundan emin olun.

  Çıkış çözünürlüğü kısmına yazdığımız rakamın aynısını Çıkış sekmesindeki Çıkışı Yeniden boyutlandır kutucuğuna yazarak kutuyu işaretleyeceğiz. Bu ne demek? Ben örnek resimde görüldüğü üzere 1440p monitör kullanıyorum. Ancak video yayın çıkışım 720p. İşte burada 2k dan 720p ye yayını tekrardan boyutlandırma yapıyoruz.

3.6            OBS Gelişmiş Ayarlar

  Bu sekmede tek kullanmanız gereken ayar Video sekmesi altında bulunan renk Aralığı. Burayı Sınırlıdan Tam olarak değiştirin


  Buraya kadar OBS programının genel ayarlarını yaptık. Test yayınlarımıza başlamamız için biraz da OBS ara yüzü ayarlarını yapacağız.

4.     OBS’de Nasıl Sahne Eklenir?

  İzlediğiniz ve sevdiğiniz yayıncıların arada sırada ekranlarının değiştiğini görüyorsunuz. Yayın Başlıyor ekranından sonra biraz sohbet etmek için Just Chatting ekranına geçiyor, en sonda oyun oynadığı ekrana geçiyorlar. Bazı yayıncılar yayın biterken İzlediğiniz İçin Teşekkürler tarzından ekranlara geçiyorlar. Şimdi bunları nasıl oluşturacağınıza bakalım.



Yayın Başlıyor Ekranı

  Bu sahne zorunlu olmasa da estetik bakımından hoş duruyor. Yayın açar açmaz oyuna girmediğinize göre onun öncesinde yayına geçmekte olduğunuzu potansiyel izleyicilere haber veren bir ekran. Sadece tek bir resim kullanabileceğiniz gibi hareketli ve müzikli bir video da kullanabilirsiniz.

Nasıl ekleyeceksiniz?

  Sahneler Sekmesinin sol alt kısmındaki + ‘ya tıklayın. Eklemek istediğiniz sahneye bir isim verelim. Örnekteki gibi YAYIN BAŞLIYOR yazalım. Kaynaklar kısmındaki +’ya tıklayarak ne eklemek istediğimizi seçeceğiz. Yayın başlıyor Resmi ekleyeceksek Resim, bir video ekleyeceksek Media Dosyası (en altta) seçip bilgisayarımıza yüklü olan dosyalardan bunları seçeceğiz.  Telif hakkı olmayan kullanımı ücretsiz olan yayın başlıyor ekranlarını youtube’da bulabilirsiniz. Resim kullanacaksanız streamlabs uygulamasına bakmanızı öneririm. Bunları nasıl bulacağınızı veya kendiniz tasarlamak isterseniz nasıl yapabileceğiniz ileride anlatmaya çalışacağım. Şimdilik sahneleri bitirelim.

Canlı Yayın/ Oyun Ekranı

  Burası oyunları oynadığınız veya başka amaçlarla yayın yapıyorsanız ekranınızı yayına yansıtacağınız bölüm.

Nasıl Ekleyeceksiniz?

  Yine sahneler kısmından +’ya tıklıyoruz ve sahnemize bir isim veriyoruz. Daha sonra kaynaklar kısmından +, ve oyun oynayacaksak Game Capture/ oyun yakalama, eğer ekranımızda bir şeyler göstereceksek Ekran yakalamayı seçeceğiz. Oyun yakalama ekranındaki Mod sekmesi için Tam ekran herhangi bir uygulamayı yakala yı seçeceğiz.

Oyun ekranına geçtiğimizde OBS bunu otomatik olarak alarak yayına yansıtacak.

Kısa Bir Mola Ekranı

  Bu kısımda yayına mola verdiğimiz kısım. Çoğu yayıncı kullanmıyor. Ancak izleyicilerinizin siz ekran başında değilken boş boş sağa sola bakmasını istemiyorsanız buraya bir şeyler eklemek isteyebilirsiniz.

Nasıl Ekleyeceksiniz?

  Yayın başlıyor ekranıyla aynı. İster resim ister videoyu seçip ekleyeceğiz. Yeni bir sahne ekleyerek kaynaklar sekmesinden resim veya video ekleyeceğiz.

Sohbet Ekranı / Just Chatting Ekranı

  Burada izleyicilerinizle sohbet ettiğiniz ekran. Webcam ekleyeceğimiz sahne burası. Diğer sahnelere eklediğimize benzer bir tema ekleyebiliriz. Webcam ekleyebiliriz. Bunları kaynaklar sekmesinden yine aynı şekilde ekliyoruz.

Kaynaklar alanındaki kilit sekmesine tıklayarak kaynaklara eklediğimiz ögelerin kilidini açarak boyutlarını ve konumlarını ayarlayabiliriz. Artık çok bilinen bilgiler olduğu için OBS Sahne Ayarları konusunu uzatmak istemedim. Devam edelim.

Twitch Takipçi ve Abone Uyarıları OBS’ye Nasıl Eklenir?

  Yeni bir takipçi kazandınız veya başka bir yayıncı yayınınıza baskın yaptı. Tüm bunlardan haberdar olmak ve izleyenlere bunu renkli yollardan deneyimletmek isteyeceksiniz.

Streamlabs OBS sitesine üye olacağız ve Twitch hesabımızı bağlayacağız. Siteye girdikten sonra Sol tarafta Essentials > Alert box seçeneğini tıklıyoruz.



 

 

 



  •        URL’yi kopyalıyoruz
  •            Şimdi bunu OBS ‘in içine atacağız
  •            OBS’den bu sefer bu takipçi ve abone uyarısı olacak pencerenin çalışmasını istediğimiz sahnelere bunu yerleştireceğiz.
  •           Sadece bir tanesine yerleştirip diğerlerine kopyala yapıştır yapacağız.
  •           Mesela Sohbet/Just chatting sahnesini seçin
  •           Kaynaklar kısmından +’ya basarak Tarayıcıyı seçin
  •            Açılan ekranda az önce kopyaladığımız URL ‘yi en üsteki adrese yapıştırın ve tamamı tıklayın.
  •          Kaynaklardaki Tarayıcıya sağ tıklayıp adını değiştirin. İleride sahneler arttığı zaman bulmanız kolay olur. Uyarı kutusu/Alert Box olarak adlandırabilirsiniz.
  •          Şimdi Streamlabs üzerinde test follow tıkladığınızda OBS üzerinde hem ses hem bir animasyon görmelisiniz.
  •         Bu uyarıdaki gecikme ses ayarı, ekrana yansıma boyutu gibi ayarları yine streamlabs üzerinde hemen alttaki sekmelerde yapacaksınız. Bunu biraz kurcalayarak kendinize göre bir hale getirebilirsiniz.

Şimdi yayına hazırız. Kanal ayarlarımız ve OBS hazır. Geriye görsellerimiz kaldı.

Bir sonraki rehberde:  

Kendi Takipçi ve Abone Uyarısını Nasıl Oluştursun, Twitch Panelleri ve Görselleri Düzenleme, Bynogame Bağış Butonu Ekleme, Kanal Offline Resmi, Kanal Logo, Webcam Ayarları, Ses ve mikrofon ayarları, OBS Sohbet, OBS Etkinlik ve Online İzleyici panelleri, Twitch İnspector İle Yayınımızı nasıl test ederiz, OBS Bant Genişliği Test Modu Nasıl Kullanılır?”

Gibi yardımcı içerikleri bulacaksın. Şimdilik benden bu kadar.  Buraya kadar okuduysan teşekkürler. Umarım faydalı olmuştur. İyi yayınlar.

0 comments:

Yorum Gönder