1 Kasım 2014 Cumartesi

Nasıl Roman Yazılır? Karakterler.

  Nasıl Roman yazılır? Girişi bölümü yazımdan sonra da, karakter oluşturma ve hikayenin içine bu karakterleri yerleştirme üzerine bir yazı daha yazmak istedim.


  Başlamadan belirtmeliyim, romanınızın giriş bölümü bittikten sonra bu karakteri yaratma sürecini de bitirmeniz gerekiyordu. Ben yinede yardımcı olmaya çalışacağım ancak bahsettiğim safhada iseniz ve karakterlerinizin ile ilgili sorun yaşıyorsanız, romanınıza biraz daha fazla zaman ayırmanız gerekiyor gibi geldi bana.

Plansız Karakter Yaratımı  


  Çoğu romanda yaratılan önemli karakterler, romanı yazarken o anda sahneye eklemek istediğiniz sıradan bir karakterin, diyalog esnasında önemli bir kişiliğe bürünmesiyle ortaya çıkar. Ben bunun adına plansız karakter yaratımı diyorum. Kendi romanındaki ana karakterleri de istemeden ve tamamen tesadüf eseri bu şekilde tasarladım. Bu tanımdan ayrı olarak, eğer çok karışık bir roman yazıyorsanız; karışıktan kastım, ana hikayenizin yanında ayrı bir dünyada başka bir hikaye orantılı olarak devam ediyorsa, maalesef Plansız karakter yaratımı işinizi görmeyecek.

Planlı Karakter Tanımı 


 Ana hikayenizle paralel olarak geliştirdiğiniz yan hikayeler, kitabınızın ortalarına doğru birbiri ile kesişecek ve karakterler arasındaki geçişlerde, diyaloglarda sorun yaşayacaksınız. Bunun olmaması için Planlı karakter tanımına ihtiyacınız var. Şimdi güzel bir Excel dosyası açıyoruz. Dosyamızı güzelce tablolara ayırıyoruz. Karakterin adı, romanda geçeceği sahneler, karakteristik özellikleri, eğer size yardımcı olacaksa diğer karakterler ile olan iletişimi, varsa akrabalığı v.s.

  Excel dosyasında aldığınız bu notlar, size romanınızın kalan kısımlarını yazarken, o an yazdığınız sahnede karakter yaratmak istediğinizde yardımcı olacaktır. Diyelim ki o an yazdığınız sahnede karakteriniz yolda yalnız yürüyor ve birine rastlıyor. Rastladığı kişi ile aralarında bir diyalog yazmak istediniz. Bu rastladığı kişi sizin kaleminize göre hikayede kalıcı olabilir. Eğer kalıcı olacaksa, hikayenizde ihtiyaç duyacağınız karakter yapısına sahip olmalıdır.

  İşte Excel'de sahip olduğunuz karakterlerin detaylarını tablo halinde not almak, o anda rastgele gelişmiş karakterin romanda ihtiyaç olup olmadığını belirlemenizde sizlere yardımcı olacaktır.

  Benim size tavsiyem, romanınız daha yaratım aşamasındayken ana karakterleriniz üzerinde çok kafa yormanız. Ana karakterlerinizin, davranış biçimlerini, su içişlerini, oturup kalkmalarını gözünüzde olabildiğince canlandırmaya çalışın. Sanki gerçekten yaşıyor olarak düşünün onları. Eğer bunu düşünürken gözlerinizde ana karakterler net bir şekilde canlanıyorsa, karakterleriniz sağlam temellere oturmuş ve romana eklenmeye hazır demektir. Şunu unutmayın bir roman yazıyorsunuz yani bir kurmaca. Ancak o kurmaca kağıtlara döküldüğünde gerçek hissi vermeli. Bunu yapmak için karakterlerinizle iç içe olmalı ve ilk önce onların gerçek olduğuna siz inanmalısınız.

Oluşturduğunuz Karakterleri Sınayın  


  Yarattığınız bir karakterin okuyucuda ne kadar gerçeklik hissi oluşturacağı sağlamasını şu şekilde yapabilirsiniz.

  1. Romanınızı esnasında, o karakter için diyalog yazarken içinizdeki ses ne kadar size yakın? 
  2. Konuştuklarında bir parça da sizden tınılar var mı ? 
  3. Yazdığınız diyalog sizi heyecanlandırıyor, sahnede uyandırmaya çalıştığınız duygulara benzer duygular yaşatıyor mu?


 Cevabınız evet ise mükemmel bir karakter yaratmışsınız ve ne mutlu ki bu karakter size benziyor. Yani içinde organik tınılar barındırıyor ki bana inanın okuyucu böyle karakterleri kitabı okurken daha çabuk benimseyecek ve sevecektir. Umarın bu aşamada Nasıl Roman Yazılır? Karakterler adlı yazım sizlere yardımcı olmuştur. Yazımın devamında kurgu ile ilgili Bi'Şeyler daha karalamak istiyorum.
  İlave olarak kendi romanımı bu blog altında yayımladım. Bir referans noktasına ihtiyacınız varsa ya da bir şeyler okumak niyetindeyseniz buradan kitaba göz atabilirsiniz. Şimdilik herkese kolay gelsin.

Sertan Comertel



1 yorum: